Ο εκθεσιακός χώρος και οι συλλογές

Το Σπίτι του Νυμφαίου αποτελεί ένα νεότερο οίκημα, αντίγραφο ενός τριώροφου, παραδοσιακού Νυμφαιώτικου αρχοντικού, που η Κοινότητα Νυμφαίου ανήγειρε ειδικά ως εκθεσιακό χώρο, για να αφηγηθεί στους επισκέπτες την ιστορία του οικισμού και να στεγάσει τις σημαντικές συλλογές κειμηλίων των κατοίκων του, ιδιαίτερα την πλούσια συλλογή της αργυροχρυσοχοΐας.

Χάρη στις μεγάλες δωρεές Νυμφαιωτών, το Σπίτι του Νυμφαίου κτίστηκε από το 1998 έως το 2000, επί προεδρίας του Νικολάου Ι. Μέρτζου, και εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2000.

Μεταξύ των πρώτων Νυμφαιωτών συντελεστών για τη δημιουργία του, ήταν ο ιατρός Νικόλαος Γ. Φίστας, ο οποίος ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 να συγκεντρώνει από τους κατοίκους του Νυμφαίου τις πρώτες συλλογές λαογραφικών αντικειμένων, εργαλείων και έργων της χειροτεχνικής αργυροχρυσοχοΐας.

  • Αντικείμενα από τον πρώτο εκθεσιακό χώρο, στην οικία του Ν. Φίστα στο Νυμφαίο. Στη φωτογραφία διακρίνεται η προτομή της γυναίκας του, Μαρίας, και πίνακες από το αρχοντικό του Μίχα Τσίρλη. Δεκ. 1960-1970.
    Αντικείμενα από τον πρώτο εκθεσιακό χώρο, στην οικία του Ν. Φίστα στο Νυμφαίο. Στη φωτογραφία διακρίνεται η προτομή της γυναίκας του, Μαρίας, και πίνακες από το αρχοντικό του Μίχα Τσίρλη. Δεκ. 1960-1970.
  • Μπαούλα και άλλα αντικείμενα της συλλογής στον αρχικό εκθεσιακό χώρο (Μουσείο Νυμφαίου), στην οικία του Ν. Φίστα στο Νυμφαίο. Δεκ. 1960-1970.
    Μπαούλα και άλλα αντικείμενα της συλλογής στον αρχικό εκθεσιακό χώρο (Μουσείο Νυμφαίου), στην οικία του Ν. Φίστα στο Νυμφαίο. Δεκ. 1960-1970.
Στο Σπίτι του Νυμφαίου στεγάζεται μία από τις πληρέστερες στον ελλαδικό χώρο συλλογές εργαλείων της χειροτεχνικής αργυροχρυσοχοΐας

Η συλλογή των αργυροχρυσοχόων στο Σπίτι του Νυμφαίου μετράει δεκάδες μοναδικά εργαλεία, τσικρίκια ασημοκλωστών, μήτρες από μολύβι για δαχτυλίδια, σκουλαρίκια και κουμπιά, παντέφτια τυπώματος κ.ά.  Μαζί, έχουν διασωθεί και παρουσιάζονται ποικίλα ασημουργήματα, δημιουργίες των χρυσικών της Νέβεσκας, όπως περίτεχνα και λεπτοδουλεμένα γυναικεία κοσμήματα, τεπελίκια, τσαπράζια αρματολών, ταμπακιέρες, οικιακά και εκκλησιαστικά σκεύη, στέφανα γάμου, δισκοπότηρα, σταυροί και εξαπτέρυγα, αργυρές σταχώσεις Ευαγγελίων, καλύμματα εικόνων και τόσα άλλα.  Επίσης, περιλαμβάνονται και τα υπέροχα ξύλινα και φιλντισένια κασελάκια που κουβαλούσαν στα ταξίδια τους οι περίφημοι χρυσικοί της Νέβεσκας.

Στην έκθεση, ο επισκέπτης στέκεται σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας του Νυμφαίου και γνωρίζει τα βασικά χαρακτηριστικά του τόπου και των ανθρώπων του. Καθημερινά οικιακά σκεύη, εργόχειρα και εργαλεία, ταξιδεύουν τον επισκέπτη στα παραδοσιακά σπίτια, τα εργαστήρια και τα καταστήματα της παλιάς Νέβεσκας, ενώ η αναπαράσταση ενός βλάχικου οντά μεταφέρει τον επισκέπτη στον πιο αγαπημένο χώρο των Νυμφαιωτών. Έργα τέχνης, πολυτελή αντικείμενα και έπιπλα, φερμένα από το εξωτερικό, τα περισσότερα στην αίθουσα του Νυμφαιώτη μεγαλεμπόρου, Μίχα Τσίρλη, γίνονται ακόμη η αφορμή για την αφήγηση της λαμπρής ιστορίας των εμπόρων της Νέβεσκας.

Ύστερα από παύση ετών, η έκθεση άνοιξε ξανά για το κοινό το φθινόπωρο του 2022, με νέο πληροφοριακό υλικό για τους επισκέπτες. Το Σπίτι του Νυμφαίου διαχειρίζεται σήμερα ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ.

Δείτε επίσης